LET OP: Dit blog kunnen SPOILERS bevatten!

maandag 8 september 2014

Op verkenning door Enkhuizen (1)


Sinds een kleine 3 maanden zijn wij bewoners geworden
van het mooie Enkhuizen!
Alles is op loopafstand voor ons: de binnenstad, de supermarkt, wandelgebieden en
het mooiste: het Enkhuizer strand! De honden zijn er gek op!
Er liggen nog een aantal cache's op ons te wachten hier dus een mooie manier om Enkhuizen te ontdekken!

Als nieuwe Enkhuizers (of enkhuuzers ;-) ) hebben we nog genoeg caches hier om Enhuizen op een leuke manier te ontdekken.
We wandelen naar Herdenkingsplaats Wilhelminaplantsoen, een fantastisch park vlak bij ons huis.
De 2 gedenk monumenten konden we al van een eerdere wandeling maar nu moesten we ons er echt in verdiepen. Al snel hadden we de opdracht uitgevoerd en konden we de cache 'oppikken'.
Maar helaas konden we de cache niet pakken omdat er een groep jongelui zich had verzameld en tot laat bleven hangen. Gaan het later nog eens proberen. Op naar het Staverse Poortje.

Al gauw kwamen we bij de Speeltuin, om 1500 uur zou het Taarten-tuinfeest
beginnen maar we waren nog te vroeg.
Onderweg naar het Staverse Poortje liepen we langs de vestingsmuur en het Zuiderzee museum,
daar zagen we een 'Geurstation'.

Dat trekt onze aandacht dus gaan het Zuiderzee museum binnenkort eens bezoeken.

" De Zeemuur is een gemetselde muur in de Nederlandse plaats Enkhuizen die de waterkering vormt voor het oostelijke deel van de binnenstad.Door de eeuwen heen is de zeemuur meermalen beschadigd bij stormvloeden, de laatste maal bij de watersnood van 1916.
Ook het Staverse Poortje raakte hierbij beschadigd.
De zeemuur is nog steeds een primaire waterkering, in eigendom bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier."

Bij het Staverse Poortje aangekomen, ontdekte we dat de poort inderdaad op instorten stond. Hoop dat ze deze snel gaan renoveren want hij is toch wel erg bijzonder!
Even uitzoeken hoe we nou bij de cache kunnen komen.....!?
Gelukkig was de ene helft van DoggyteamNL wakker en zag al gauw hoe we bij de cache konden komen.
Weer een leuke ontdekkingstoch voor ons want we hadden al gehoord hoe gezellig het kan zijn bij de Mastenbar maar wisten niet waar die lag. Nu dus wel! Wat een gezelligheid hier!

De cache zagen we al gauw maar begepen de extra hint niet maar met een  beetje klauteren hadden we hem al snel in handen.
Onze naam genoteerd en op het moment dat we ons omdraaide, begrepen we pas de extra hint!

#201 - GC1P7K4
06-09-2014
Op naar de volgende.......... Uit het leven van een kamerbode

De volgende zou de cache 'Uit het leven van een kamerbode' zijn, was het niet dat we een verkeerde berekening maakte en totaal de verkeerde kant op waren gegaan. Hier gingen we thuis maar eens goed voor zitten om te zien wat we fout hadden gedaan. Eenmaal thuis zagen we dat al snel dus nemen we die de volgende keer weer mee. We liepen dus maar naar de volgende..........

"De Zuider- of Sint-Pancraskerk is een tweebeukige, laatgotische hallenkerk in de
Nederlandse plaats Enkhuizen.
De bouw van de kerk, gewijd aan de martelaar Pancratius, moet rond 1423 zijn begonnen, nadat in 1422 de inwoners van Enkhuizen verlof kregen van hertog Jan van Beieren om de buitendijks gelegen kerk van het in 1421 overspoelde Oostdorp af te breken en een nieuwe kerk te bouwen binnen de dijk.
De kerk was in 1458 grotendeels voltooid; ook het onderste deel van de toren was toen gereed.
Het bovenste deel van de toren, die 75 meter hoog is, kwam gereed in 1524. In de toren bevindt zich een carillon van de gebroeders Hemony.
Van de huidige klokken zijn er nog zo'n twintig oorspronkelijk.
"

Hmmmmm.... de hint namen we als uitgangspunt en tja dan zie je ze natuurlijk overal vandaan komen hahaha
Maar gelukkig hadden we hem al snel gespot. Moesten even wachten want het is een zeer toeristische trekpleister. Eenmaal in de handen konden we rustig onze naam noteren maar het terug plaatsen moest ook even wachten totdat de mugglers weg waren.
Al met al was het zeker niet verkeerd om hier even te moeten wachten, er zijn genoeg steegjes die onze aandacht trok.

#202 GC1P68B
06-09-2014

"Sinterklaas of Sint-Nicolaas is de hoofdfiguur van het gelijknamige jaarlijkse volksfeest (oorspronkelijk een kinderfeest) dat op 5 december en 6 december in Nederland, België en in enkele (voormalige) Nederlandse koloniën wordt gevierd.

Deze moderne vorm van het sinterklaasfeest komt waarschijnlijk voort uit het prentenboekje Sint Nicolaas en zijn knecht (1850) van de onderwijzer Jan Schenkman (1806 - 1863), maar het kinderfeest heeft een veel oudere oorsprong.

In verschillende delen van Europa wordt het kinderfeest van Sint-Nicolaas eveneens gevierd, maar de invulling van de folklore verschilt per streek. De twee belangrijkste verschillen zijn de manier waarop Sinterklaas arriveert, en het uiterlijk van zijn knecht."

 Sinterklaas....... jammer dat er momenteel zo'n donkere wolk hangt boven onze eeuwen oude traditie. Wijzelf hopen toch echt niet dat onze zwarte piet verdwijnt. Jammer dat er een aantal mensen hier een rasistische betekenis aan hangen. We zijn ervan overtuigd dat nog nooit iemand hier iets als rasistisch hebben gezien maar alleen een 'piet' die vuil is van de schoorsteen en ontzettend grapig is.....
maar goed....... de cache.

Deze hadden we al enige tijd geleden met veel vallen en opstaan toch kunnen oplossen en vandaag met onze wandeling door onze nieuwe woonplaats meegenomen.
Er waren wel wat 8-potige bewoners die ons eerst niet toelieten maar met een beetje overtuiging, kregen we toch de cache in handen.
Wij vinden dat we dan ook de banner dik verdient hebben!
#203 GC37ZJX
06-09-2014

en natuurlijk de banner:

TFTC Red Horse voor deze ontdekkingen!

Gelopen Gezocht  Gegrabbeld Gelogged en Geogroetjes DoggyteamNL

Het zijn minder caches geworden dan we wilden maar als je een tijdje in de feesttent verblijft
in de speeltuin, gaat de tijd natuurlijk snel voorbij hihi
Maar al met al....we hebben weer genoten van deze dag, de ontdekkingen die we hebben gedaan en de mensen die we allemaal gesproken hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten