LET OP: Dit blog kunnen SPOILERS bevatten!

zondag 23 februari 2014

#196 - Rondje Exmorra

Het leuke van geocachen is dat je op plekjes komt waar je anders nooit zou komen,
zo ook met het Friese dorpje Exmorra.

Exmorra (Fries: Eksmoarre) is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân in de Nederlandse provincie Friesland. Tot 2011 lag Exmorra in de voormalige gemeente Wonseradeel.


Exmorra is een voormalig vissersdorp, dat ten westen van Bolsward ligt. Het wordt al genoemd vanaf 845 als bezitting van een klooster in Werden (Duitsland).Het telde in 2009 ongeveer 450 inwoners. Aan de noordzijde van het dorp staat een gereformeerde kerk. Meer in het zuiden staat een romaanse kerk uit begin 13e eeuw. In 1836 stortte het bovendeel van de toren in als gevolg van een windhoos en werd nog hetzelfde jaar vervangen door de huidige houten bovenbouw. Toen de kerk in 1963-1966 werd gerestaureerd, kwamen daarbij onder de pleisterlaag oude romaanse vensters tevoorschijn, evenals 16e-eeuwse muurschilderingen.
Een bezienswaardigheid is de oude kruidenierswinkel die deel uitmaakt van de Aldfaers Erf Route, een cultuurhistorische museumroute. Samen met Allingawier heeft het een maandblad voor dorpsnieuws.


 Glasblazer Het Quakel

 Rondje Exmorra.
Ons lange weekend in Wons heeft ons in dit dorpje gebracht.
Was een leuk, klein idealistisch dorpje! En wat is er dan niet mooier om een 'rondje Exmorra' te kunnen doen met het zoeken van een cache!!
De vragen hadden we al snel beantwoord maar de eind coord liet even opzich wachten.
Lezen is ook een kunst hihi dus na 3x opnieuw rekenen, eindelijk toch de juiste eind coördinaat gevonden.
Door één van de logjes wisten we dat we goed moesten kijken en met de cache in handen kwam de vrouw des huizes toevalig thuis en zei ons vol trots: "zo de schat hadden gevonden?" Gelijkstemmig antwoorden we natuurlijk: ja!
De glasblazer had de deuren open staan dus konden mooi een kijkje nemen bij deze mooie kunst!
En natuurlijk het monument!

TFTC Vilos voor deze leuke korte multi en het ontdekken van dit dorpje.


#196 GC3MHDD
22-02-2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten